Bouwvak

Bouwvak

De bouwvak: een vrijwillige vakantie voor bouwbedrijven

De ‘bouwvak’ staat voor de vakantieperiode van de bouwsector. Tot en met het begin van de jaren tachtig lag het werk in de bouwsector gedurende drie weken stil. Op die manier werden bouwlieden in de gelegenheid gesteld om samen met hun kinderen vakantie te vieren en bijvoorbeeld samen naar een bestemming in het buitenland te reizen. De bouwvak werd van overheidswege vastgesteld. Tegenwoordig is de bouwvak niet langer verplicht. De brancheorganisatie ‘Bouwend Nederland’ geeft echter nog steeds adviesdata voor de bouwvak. Deze adviesdata verschillen per regio en zijn gebaseerd op de schoolvakantie van de leerlingen in het basis -en voortgezet onderwijs. Heel veel bouwbedrijven sluiten tijdens de bouwvak alsnog hun deuren tijdens deze periode.

Vanwege praktische voordelen doen veel bedrijven mee aan de bouwvak

Het idee van de bouwvak was om bouwvakkers in de gelegenheid te stellen om met hun schoolgaande kinderen de vakantie door te brengen. Inmiddels is de bouwvak niet meer verplicht. Toch zijn er nog steeds heel veel bouwbedrijven die zich aan de bouwvak houden. Dit heef te maken met de praktische voordelen van de bouwvak.

Werken op projectbasis is efficiënter dankzij bouwvak

Het meeste werk in de bouwsector wordt uitgevoerd op projectbasis. En dit geldt in het bijzonder voor de bouwwerkzaamheden van grotere bedrijven. Bij hun bouwprojecten werken verschillende aannemers en onderaannemers met elkaar samen. Wanneer deze mensen op verschillende momenten op vakantie gaan, wordt de voortgang van het project ernstig belemmerd. Dit leidt op zijn beurt weer tot ongeduldige klanten en hoge kosten voor de bouwbedrijven. Hetzelfde geldt voor aanverwante bedrijven zoals leveranciers. Als zij gedurende een bepaalde periode geen materialen kunnen leveren komt het werk van de bouwbedrijven stil te liggen. De bouwbedrijven zijn immers afhankelijk van deze leveranciers. Men vindt het daarom in veel gevallen efficiënter en goedkoper om het grootste deel van het werk in de branche gedurende drie weken stil te leggen, zodat de vakantie van de één het werk van de ander niet negatief beïnvloedt. Veel projecten worden dan ook vlak voor de bouwvak opgeleverd of direct na de bouwvak opgestart.

Niet elke bouwbedrijf is vrij tijdens de bouwvak

De bouwvak beslaat gewoonlijk een periode van drie weken. Omdat de bouwvak niet verplicht is zijn er ook bedrijven die gewoon open zijn. Dit zijn met name de zelfstandige bouwlieden en kleinere ondernemers. Zij nemen hun kans waar en profiteren van het werk wat de grotere bedrijven in deze periode laten liggen.

Op vakantie tijdens de bouwvak

Doet het bedrijf waar jij werkt mee aan de bouwvak? Dan kun je van de gelegenheid gebruik om met het gezin op een fijne vakantie te gaan. Waarschijnlijk vindt je het heel belangrijk om tijdens deze vakantie helemaal tot rust te kunnen komen. Hoe je dit doet is natuurlijk aan jou. De één vindt het prettig om op een camping in Zuid-Frankrijk te staan, terwijl de ander liever bruinbakt op één van de Spaanse stranden.

In eigen land genieten

Op vakantie gaan is overigens echt geen must. Ook thuis kun je genieten van je welverdiende rust. Uitslapen zo lang als je wilt, een spannend boek lezen of eindelijk eens wat extra tijd kunnen besteden aan je favoriete hobby. En ook voor de thuisblijvers zijn er genoeg dingen die je met het gezin kunt ondernemen. Doe bijvoorbeeld eens een uitje naar de dierentuin of ga de natuur in onder leiding van een heuse boswachter. En wat dacht je van een leuk pretpark of een dagje naar het strand. Daarmee doe je de kinderen en jezelf ook een groot plezier.