Zomertijd

Zomertijd

Zomertijd

Gaat de klok een uur vooruit of een uur achteruit? Kunnen we dit weekend een uur korter of een uur langer slapen? Twee keer per jaar is dit het onderwerp van gesprek in Nederland. De zomertijd loopt van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober. Gedurende deze periode spreken we over de zomertijd. De andere maanden wordt de standaardtijd gehandhaafd wat ook wel als wintertijd wordt bestempeld. Niet alleen in Nederland, maar ook in veel andere landen wordt de klok twee keer per jaar een uur verzet.

Oorsprong

Door de Romeinen werd tijdsaanduiding al bepaald door de zon. De dag begon bij zonsopkomst en eindigde met zonsondergang. Dit tijdsbestek werd verdeeld in 12 blokken. Gedurende de wintermaanden waren de blokken natuurlijk korter dan gedurende de zomermaanden. Toen een uur werd vastgesteld op 60 minuten, dit gebeurde in de Middeleeuwen, zaten er in de winter dus ineens minder uren in een dag dan in de zomermaanden. Al voor 1900 zijn de eerste documenten terug te vinden over het invoeren van verschillende tijdszones gedurende het jaar, zodat dit beter afgestemd zou zijn op het bioritme van de mens. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd voor het eerst de zomertijd in praktijk gebruikt, alle door Duitsland bezette gebieden namen hieraan deel, hoewel dit voor Nederland niet het geval was, werd ook hier overgestapt op de zomertijd. Steeds meer landen sloten zich hierbij aan en vooral gedurende de oliecrisis van 1973 kwamen er steeds meer landen bij.

Voordelen van zomertijd

De voordelen van de zomertijd waar de meeste nadruk op ligt is toch wel het energieverbruik. Doordat het ’s avonds langer licht is hoeven geen lampen aan, wat bespaard op brandstoffen.

Kritiek

Er is ook veel kritiek op de zomertijd. Er zijn veel voorstanders voor het afschaffen ervan. Een veelgehoord argument hiervoor is dat de omschakeling lastig is voor veel mensen. Vooral voor kinderen en ouderen is het twee keer per jaar aanpassen aan een nieuwe tijd een enorme verandering. Bovendien dragen ze aan dat de voordelen van energiebesparingen achterhaald zijn met de goed geïsoleerde huizen van tegenwoordig en juist het aanzetten van de airconditioning in de zomermaanden extra energie kost.

Zomertijd in verschillende landen

Er zijn landen waar ooit zomertijd gehandhaafd is, maar waar dit nu niet meer wordt toegepast, dit heeft vaak te maken met de hierboven genoemde argumenten of omdat het een voormalige kolonie betreft van een land wat de zomertijd invoerde. Ook zijn er landen die de zomertijd hanteren, maar hier niet twee vastgestelde zondagen voor hebben.