Vaderdag

Vaderdag

Vaderdag

Vaderdag wordt ieder jaar gevierd ter ere van het vaderschap. Deze dag worden vaders extra in het zonnetje gezet. Vaak hebben de kinderen iets gemaakt op zingen een liefje. Soms geven ze cadeautjes en verzorgen ze iets te eten. In veel gezinnen wordt Vaderdag gevierd en wordt er op deze dag aangegeven hoeveel de vader voor het gezin betekend en hoeveel hij voor hen doet.

Oorsprong

De komst van Vaderdag is ede ontstaan doordat na Moederdag ook een vader een dag kregen waarop zijn in het zonnetje werd gezet. Rond 1900 was er een volwassen vrouw waarvan haar moeder jong was gestorven, maar waarvan de vader zes kinderen als weduwnaar had opgevoed. Geïnspireerd door het redelijk nieuwe fenomeen Moederdag wilde zij ditzelfde voor haar vader doen. Velen steunde haar idee en in 1924 wilde de president van Amerika Vaderdag zelfs al officieel erkennen, het congres wat hiervoor goedkeuring moest geven bestond echter alleen uit mannen en zij wilden niet iets toekennen wat alleen voor hen ten goede zou zijn. Pas in 1972 werd Vaderdag officieel in de Verenigde Staten erkend.

Datum van Vaderdag

Vaderdag heeft net als Moederdag geen vaste datum. In Nederland wordt het gevierd op de derde zondag van juni. Hierdoor wisselt jaarlijks de exacte datum, maar valt de dag wel altijd in het weekend. Vaak maken kleinere kinderen in de week voorafgaand aan Vaderdag een tekening of een kunstwerkje op school of op de crèche. Vaak wordt Vaderdag ook gecombineerd met het geven van een echt mannencadeau. Zo zijn in de weken voorafgaand aan Vaderdag vaak veel acties in bouwmarkten waarin wordt aangegeven dat de boormachines en decoupeerzagen in de aanbieding zijn.

Vaderdag in andere landen

Ook in vele andere landen wordt Vaderdag gevierd. De datum hiervan kan echter verschillen. In België wordt het bijvoorbeeld gevierd op de tweede zondag in juni. En in Duitsland op Hemelvaart. Hierbij is de gedachte meegenomen dat Jezus op deze dag terug ging naar zijn vader de Heer. Hoewel het dus per datum kan verschillen vieren de meeste landen Vaderdag in de maand juni.

Vaderdag of pappadag

Vaderdag zou je makkelijk kunnen verwarren met de term pappadag, toch zijn het twee verschillende dingen. Pappadag is een meer recentelijk woord waarmee de dag wordt aangeduid dat de man structureel een dag minder werkt om thuis bij de kinderen te zijn. Dit is een redelijk nieuw fenomeen, omdat voorheen vooral alleen maar vrouwen minder gingen werken zodra er kinderen kwamen.