Suikerfeest

Suikerfeest

Suikerfeest

Het Suikerfeest is een Islamitisch feest wat het einde van de vastenperiode aankondigt. Op welke dag in het jaar het feest gevierd wordt verschilt ieder jaar. Dit hangt af van de start van de Ramadan en de volgende dertig dagen waarop gevast wordt. Niet alleen verschilt de datum van de Ramadan en daarmee het Suikerfeest, maar ook per land kan dit verschillen aangezien het afhankelijk is van de stand en zichtbaarheid van de maan.

Verbreken van het vasten

Na dertig dagen vasten is het tijd voor feest. Door de Nederlandse benaming; Suikerfeest, wordt wel eens ten onrechte gedacht dat er alleen maar zoetigheid op het menu staat. Echter gaat ook hier een hele traditie en geloofsovertuiging aan vooraf. Het Suikerfeest wordt soms verdeeld over meerdere dagen gevierd, waarbij geloof, samenkomst en zorg voor anderen hoog in het vaandel staan. De eerste dag van het Suikerfeest wordt in de ochtend de Moskee bezocht, samen met andere Moslims wordt gebeden. Het huis wordt extra grondig schoongemaakt en men trekt nieuwe kleding aan. Ook worden zo veel mogelijk familieleden en vrienden bezocht. Hierna worden mannen en vrouwen op een plein verwacht waar de Imam een gebed zal laten horen. De Ramadan eindigt en men omhelst elkaar en vergeeft elkaar voor eventueel gemaakte fouten van het afgelopen jaar.

Tijdens het Suikerfeest een hartig menu

De term Suikerfeest is waarschijnlijk afkomstig als verbastering van het Turkse woord Seker. Toch staat er lang niet zo veel suiker op het menu als doorgaans wordt gedacht. Zowel zoete gerechten als hartige gerechten wisselen elkaar af. Vooral na een periode van vasten is hier dan ook de meeste behoefte naar. Er wordt vaak veel gemaakt en gezamenlijk gegeten, nadat de Imam nog een laatste gebed tijdens de Ramadan heeft gezegd en men elkaar een goed feest toewenst.

Suikerfeest in andere landen

In verschillende landen wordt het Suikerfeest op verschillende manieren gevierd en zijn ook de gerechten anders. In veel landen wordt het vasten verbroken door het eten van iets zoets, waarna er vervolgens alleen nog maar hartige gerechten uit de keuken tevoorschijn komen. Overal zijn echter andere tradities hierop, zo wordt in Egypte het Suikerfeest begonnen met een glas melk en het eten van een dadel. India eet als dessert wat gemaakt wordt van gesneden amandelen en vermicelli. In Syriƫ is het echter weer traditie dat de gesneden amandelen samen met kaneel in een pudding worden verwerkt.