Sint Maarten

Sint Maarten

Sint Maarten

Sint Maarten is typisch een kinderfeest wat in delen van Nederland wordt gevierd. Het valt jaarlijks op de 11 november. Kinderen gaan met lampionnen de straat op en vragen snoepjes wanneer ze langs huizen gaan. Maar niet overal in Nederland wordt Sint Maarten gevierd. Maar wie was Sint Maarten eigenlijk? Wat herdenken we als we Sint Maarten vieren?

Maarten van Tours

Sint Maarten was een heilige. Zijn werkelijke naam was Maarten van Tours en werd geboren in Hongarije in 316. Voornamelijk in de Middeleeuwen was hij een populaire heilige. Hij zou mensen hebben genezen van hun ziekte en andere wonderen hebben verricht. Het bekendste verhaal rond Sint Maarten is dat hij eens de helft van zijn mantel aan een bedelaar heeft gegeven. De andere helft kon hij niet geven, want die bezat hij volgens de legende niet. Hij is erg oud geworden, zeker voor die tijd. Hij werd op 11 november begraven in Frankrijk.

Sint Maarten in andere landen

Naast dat in Nederland Sint Maarten wordt gevierd, wordt het ook in andere landen gevierd. Namelijk in België, Frankrijk, Hongarije en het eiland Sint-Maarten. In Nederland zien we dat vooral kleinere dorpen Sint Maarten vieren. Daarnaast wordt het ook in Utrecht gevierd, dit is niet vreemd wanneer je je bedenkt dat Sint Maarten de beschermheilige is van de stad Utrecht. Hoewel het een lange periode in Amsterdam niet gevierd is, omdat men het vroeger over vond komen alsof kinderen armoedzaaiers zouden zijn, is het de laatste decennia ook in de hoofdstad in populariteit aan het toenemen.

Hoe wordt Sint Maarten gevierd?

Hoe Sint Maarten wordt gevierd verschilt per streek en regio. Wat vrijwel overal terugkomt is dat kinderen met een zelfgemaakte lampion de straat opgaan. De lampion wordt meestal gemaakt van crêpepapier en veel scholen besteden hier samen met de kinderen voorafgaand aan 11 november veel aandacht aan. Er wordt een kaarsje in de lampion gezet en zodra het donker begint te worden gaan de kinderen met hun lampionnen op pad. Dit wordt dan ook wel de lampionnenoptocht genoemd. Ze gaan langs de deuren en zingen een liedje en krijgen vervolgens een snoepje. Om te voorkomen dat alle kinderen misselijk zich misselijk eten aan snoep en niet nog meer suiker binnen krijgen dan ze tegenwoordig al doen is het ook mogelijk om te kiezen voor een ander presentje na het aanhoren van het liedje. In plaats van een snoepje kan natuurlijk ook fruit worden gegeven of een kleurpotloodje of stickers.