Secretaressedag

Secretaressedag

Secretaressedag

Secretaressedag is bedoeld om je secretaresse in het zonnetje te zetten. Overgewaaid vanuit de Verenigde Staten om waardering uit te spreken over de rol van de secretaresse. De dag varieert van datum, maar valt vaak op de derde donderdag in de maand april.

Wat doet een secretaresse?

Secretaresse is een echt vrouwen beroep, slechts één op de honderd is een man. Het is een administratief en ondersteunend beroep. De taken van een secretaresse kunnen binnen ieder bedrijf variëren, afhankelijk van contractsomvang en grootte van het bedrijf. De voornaamste taak is het ondersteunen van de baas of bijvoorbeeld een adjunct-directeur. Hiervoor zal ze zaken opzoeken, uittypen en correspondentie voeren. Vaak is ze verantwoordelijk voor de notulen bij gesprekken en vergaderingen en het bijhouden van de agenda van de baas. Steeds vaker komen hier ook wel taken bij omtrent de social media. Denk hierbij aan berichten namens het bedrijf plaatsen op facebook, twitter en de website. Het imago rond de naam secretaresse is niet altijd even positief. Bij verschillende bedrijven wordt de functiebenaming dan ook officemanager of managementassistent genoemd.

Waarom Secretaressedag?

Een taak van de secretaresse is om altijd zakelijk klaar te staan voor de baas of manager. Hier is, vooral in het verleden, niet altijd de waardering laten blijken die het beroep wel verdiend. Op Secretaressedag is het een perfect moment, om één maal per jaar extra waardering te geven aan de secretaresse. Dit kan met een presentje of een bloemetje. Een kleine attentie om aan te geven dat de functie een toegevoegde waarde heeft binnen het bedrijf.

In Nederland ingevoerd

Het idee van Secretaressedag is ontstaan in Amerika. Via een secretaresse tijdschrift werd het in Nederland geïntroduceerd, omdat er een artikel over werd geschreven en zo werd op 20 april 1989 de eerste Secretaressedag in Nederland geïntroduceerd. Dit gebeurde met behulp van een uitzendbureau die voornamelijk secretaresses detacheert, bloemenhandelaar Fleurop en Schroevers, een opleidingsinstituut speciaal voor het opleiden van secretaresses.

Verdiend of commercieel?

De secretaresse verdiend natuurlijk waardering voor zijn of haar werk. Dit geldt feitelijk voor ieder beroep. Door er een speciale dag aan te hangen, krijgt het gelijk ook een commercieel karakter en het feit dat commerciële bedrijven hier profijt van hebben is dan ook bij tegenstanders niet ontgaan. Zeker omdat de promotie van de dag voornamelijk door dit soort bedrijven wordt gedaan. Niet voor niets heeft Fleurop de kans gegrepen om de dag in Nederland aan de man te brengen. Zij zullen jaarlijks, rond de derde donderdag van april, weer iets meer bloemen verkopen dan andere doordeweekse dagen.