Ramadan

Ramadan

Ramadan

De Ramadan is volgens de Islam een periode van vasten. Ramadan staat voor de negende maand in de Islamitische kalender en wordt bepaald door de stand van de maan. Mede hierdoor verschilt de periode waarin de Ramadan valt per jaar, maar tevens ook per gebied. Door de moderne technologie kan per gebied en bij bewolking de stand van de maan bepaald worden, dit kan ook al ruim van tevoren, waardoor Islamieten al ruim van te voren weten wanneer de Ramadan zal plaatsvinden.

Regels van de Ramadan

De vastenperiode duurt dertig dagen. Gedurende de dag wordt er niet gegeten, waarbij de profeet Mohammed als voorbeeld wordt genomen. De Islam geeft hierbij aan dat er verschillende lessen te leren zijn vanuit de Ramadan, zaken als zelfbeheersing, discipline en uithoudingsvermogen worden op de proef gesteld. Men mag niet alleen niet eten ook roken, drinken en de liefde bedrijven wordt tijdens de periode van vasten niet gedaan. Ook overige zaken als ook liegen, schelden, kwaadspreken en vloeken worden ten tijde van de Ramadan als extra kwalijk ervaren. Pas na zonsondergang en voor zonsopkomst mag een maaltijd genuttigd worden.

Uitzonderingen

Tijdens de maand Ramadan staat bij moslims het islamitische geloof centraal. Hoewel een groot onderdeel van de Ramadan het vasten betreft worden ook andere en meer gebeden in deze perioden gedaan. Men kan ervoor kiezen om de gehele Koran in deze maand te lezen. Hiervoor is de Koran verdeeld in dertig delen, voor iedere dag een stuk. Voor het vasten zijn ook uitzonderingen. Iet iedereen hoeft deel te nemen, hierbij valt te denken aan zwangere vrouwen, militairen in oorlogstijd, jonge kinderen, vrouwen tijdens de menstruatie en voor hen voor wie het vasten een bedreiging vormt voor de gezondheid of voor wie het vertraging oplevert op het hertel van een ziekte. Aan hen de keuze of zij dit op een later moment inhalen, wat wel aangemoedigd wordt of om gedurende de Ramadan extra te bidden. Tijdens de Ramadan wordt in Islamitische landen gewoon eten geserveerd in restaurants aan toeristen, wel wordt van hen verwacht dat ze hier discreet mee omgaan en rekening houden met de situatie.

Kritiek

De kritiek die men heeft op de Ramadan is dat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Er zijn Islamieten die na zonsondergang en voor zonsopkomst extra veel gaan eten. Dit is niet alleen slecht voor de gezondheid, maar is ook niet waar de Ramadan voor bedoeld is volgens gelovigen. Het is een tijd van vasten en hoewel er gegeten mag worden op deze tijden kan dit ook met mate.