Prinsjesdag

Prinsjesdag

Prinsjesdag

Prinsjesdag is een belangrijk evenement in Nederland, voornamelijk voor de Nederlandse politiek. Het is een gebruik wat al erg lang traditiegetrouw op vrijwel dezelfde manier jaarlijks plaatsvind. De dag waarop Prinsjesdag plaatsvind is niet een vaste datum, maar valt altijd op de derde dinsdag in september.

De derde dinsdag in september

Prinsjesdag vindt jaarlijks plaats op de derde dinsdag in september. Dit is in de grondwet bepaald. Hoewel Prinsjesdag al in de 17e eeuw in Nederland wordt gevierd was het toentertijd voornamelijk om de verjaardagen te vieren van de prinsen van Oranje. Pas in 1814 veranderde het karakter en wordt het min of meer gevierd zoals het vandaag de dag nog steeds wordt gevierd. Het belangrijkste onderdeel van Prinsjesdag is het houden van een troonrede door de koning. Hoewel de inhoud hiervan vroeger ook inderdaad door de koning werd bepaald is dit sinds 1848 niet meer het geval. Sinds die tijd bepalen de ministers de inhoud van de troonrede. De dag waarop Prinsjesdag wordt gehouden is al meerdere malen in de grondwet aangepast. Zo was het aanvankelijk ook de bedoeling dat het zou plaatsvinden op de derde maandag in september, echter was het dan voor sommige prominenten aanwezigen niet mogelijk hier tijdig bij aanwezig te zijn, tenzij zij al op zondag richting Den Haag zouden vertrekken. Reizen op een rustdag was natuurlijk uitgesloten en daarom is de maandag aangepast naar dinsdag.

Rondje in de Gouden Koets

Bij Prinsjesdag komen veel tradities en gewoontes kijken. Prinsjesdag vindt plaats in Den Haag, waarbij de Ridderzaal wordt gebruikt voor de troonrede. Dit gebeurd hier sinds 1904. De Ridderzaal ligt op het Binnenhof in Den Haag. De koning komt bij de Ridderzaal aan in de Gouden Koets, waar het voorlezen van de troonrede begint. Na de troonrede rijdt de Gouden Koets terug naar Paleis Noordeinde waar de koning en koningin op het balkon zullen verschijnen om daar het volk toe te juichen. Voorheen werd een open koets gebruik waarmee door Den Haag werd gereden, maar vanwege veiligheidsredenen is dit gebruik vervangen door de zogenoemde balkonscène.

Miljoenennota

De inhoud van de troonrede is voor een groot deel afhankelijk van de miljoenennota. Een term welke onlosmakelijk verbonden is met Prinsjesdag. Na het voorlezen van de troonrede wordt de miljoenennota overgedragen aan de Tweede Kamer. In de miljoenennota staat een begroting voor de inkomsten en uitgaven naar verwachting voor komend jaar in Nederland. Hoewel de inhoud hiervan tot de derde dinsdag in september strikt geheim gehouden dient te worden, zijn er daags voorafgaand aan Prinsjesdag al bronnen waarin delen van de miljoenennota is uitgelekt.