Moederdag

Moederdag

Moederdag

Moederdag is in het leven geroepen speciaal om moeders in het zonnetje te zetten. Extra waardering uit te spreken over wat zij voor haar kinderen doet en betekend. Vooral bij kleine kinderen komt het regelen vaak neer op de vaders, maar oudere kinderen kunnen meehelpen en een bloemetje of een cadeautje kopen om zo de dag extra bijzonder te maken voor hun moeder.

Dag waarop het gevierd wordt

Moederdag is een jaarlijks terugkerend evenement. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen in de wereld wordt Moederdag gevierd. Dit valt echter niet internationaal op dezelfde datum. Ook in Nederland varieert de datum omdat is vastgesteld dat het jaarlijks op de tweede zondag in mei gevierd wordt. Ook in Belgi├ź wordt deze dag aangehouden, maar in Spanje is Moederdag op de eerste zondag in mei en in Frankrijk op de derde zondag in mei. In de meeste landen wordt Moederdag in de maanden maart, april of mei gehouden, maar in het Verenigd Koninkrijk kan dit ook jaarlijks verschillen, doordat daar de vierde zondag van de vastenperiode wordt aangehouden.

Ontstaan van Moederdag

Het ontstaan van Moederdag heeft voornamelijk met religie te maken. Al in het oude Griekenland was er een dag in het jaar ter ere van de Godin Rhea te eren, zij werd gezien als moeder van de Goden. Ook in de Verenigd Koninkrijk had het voorheen een religieuze betekenis. Hier was moeder zondag een christelijke feestdag en viel toen ook al op de vierde zondag van de vastenperiode. Ook de Katholieke Kerk kent een lange historie omtrent het herdenken van de heilige maagd Maria, de moeder van Jezus. Pas veel later werd het echter ook meer de moderne versie, zoals we deze vandaag de dag nog kennen. In de 19e eeuw werd Moederdag in de Verenigde Staten geïntroduceerd. In 1908 werd deze daar voor het eerst georganiseerd en in 1914 werd het ook door de president de tweede zondag in mei uitgeroepen tot Moederdag. Vanuit Amerika werd dit idee verspreid en rond 1925 werd voor het eerst Moederdag in Nederland gevierd.

Traditie

In Nederland wordt het gevierd door de moeder in de watten te leggen. Dit kan door een bloemetje, cadeaus of met een knutselwerkje. Veel jonge kinderen maken op school of bij de dagopvang in de dagen voorafgaand aan Moederdag een werkje die ze mee naar huis mogen nemen om op Moederdag aan hun moeder te geven. Niet thuiswonende kinderen gaan op deze dag vaak bij hun moeder langs of bellen even om te laten weten dat er aan hun gedacht wordt. Vaak zorgen thuiswonende kinderen voor ontbijt op bed en de moeder hoeft op deze dag niets aan het huishouden te doen.