Koningsspelen

Koningsspelen

Koningsspelen

De koningsspelen wordt jaarlijks in Nederland gehouden. Het is een sportevenement voor kinderen welke jaarlijks valt op de laatste vrijdag voorafgaand aan Koningsdag. Op een vooraf vastgestelde vrijdag in het jaar wordt een gezamenlijk ontbijt georganiseerd en bestaat de verdere invulling van de dag uit spellen en sporten.

Oorsprong van de Koningsspelen

Sport en beweging is belangrijk voor op opgroeiende kinderen, net als gezonde en gevarieerde voeding. Om dit te promoten organiseerde Richard Krajicek op 26 april 2013 de eerste editie van de Koningsspelen. Hij is oud-tennisser en dus begaan met sport en beweging, bovendien is hij zelf vader van jonge kinderen. De reden dat dit jaar de eerste editie plaatsvond van de Koningsspelen is niet vreemd. Dat jaar vond de kroning plaats van Koning Willem-Alexander. Sindsdien wordt het evenement jaarlijks georganiseerd en is de koning ook actief deelnemer van het evenement.

Invulling van de dag

De dag van de Koningsspelen start met een gezamenlijk ontbijt. Hierbij wordt rekening gehouden met gezonde en gevarieerde producten om menen ervan bewust te maken dat voeding en met name ontbijt een belangrijke start van de dag is. Vooral voor opgroeiende kinderen is ontbijten erg belangrijk en zeker wanneer ze nog een actieve dag in het vooruitzicht hebben, zoals met de dag van de Koningsspelen het geval is. Ook de koning en koningin sluiten die dag aan bij een gezamenlijk ontbijt ergens in Nederland. Het ontbijt kan aangevraagd worden door scholen en instanties aangevraagd bij de verenging voor de Koningsspelen. De rest van de invulling van de dag is vrij in te vullen. Maar Sport, spel en actief bezig zijn staat centraal. Vaak bestaat de dag dan ook uit meerdere onderdelen variërend tussen actieve sporten en denksporten en samenspel.

Leuk voor kinderen

De Koningsspelen zijn een leuke en actieve manier om kinderen bewust te maken meer actief samen te bewegen en gezond te eten. Ook Kinderen voor Kinderen maakt jaarlijks liedjes ten behoeven van de Koningsspelen. Toch is er ook veel kritiek. ZO zou het te veel een commerciële inslag hebben en het aan de scholen aangeboden ontbijt vooral voor promotie doeleinden bieden en niet zo zeer gezond en gevarieerde producten bevatten als wordt beweerd. Ook worden door scholen de Koningsspelen gebruikt als alternatief voor de normale sportdag, deze wordt dan niet meer georganiseerd. Hoewel er in 2016 nog ongeveer 6.000 scholen meededen aan de Koningsspelen is sindsdien in de grotere steden in Nederland een daling zichtbaar in scholen die meedoen en zich opgeven voor de Koningsspelen.