Dodenherdenking

Dodenherdenking

Dodenherdenking

De Dodenherdenking is een nationaal evenement ter nagedachtenis aan hen die omgekomen zijn in oorlog sinds de Tweede Wereld Oorlog, oorspronkelijk was het alleen ter nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereld oorlog, maar sinds 1961 zijn hier ook slachtoffers van andere oorlogen bij gekomen. Hoewel het geen officiële vrije dag is, wordt wel iedereen, al dan niet vrijwillig, geacht aan de Dodenherdenking deel te nemen.

Datum 4 mei

De Dodenherdenking vindt jaarlijks plaats in Nederland op 4 mei. De capitulatie van de Duitsers wat het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende vindt sinds 1946 plaats op 5 mei. Dit zat al maanden daarvoor in de planning, echter viel deze eerste Bevrijdingsdag op een zondag, daarop is besloten deze eerste viering van de bevrijding te verplaatsen naar 4 mei. Waarom precies vier mei gekozen is voor de Dodenherdenking is niet helemaal duidelijk, maar het is een erg plausibele aanname dat voorafgaand aan het vieren van de bevrijding aan hen wordt gedacht die dit mogelijk hebben gemaakt en hier het slachtoffer van zijn geworden.

Tradities

De nationale herdenking wordt onder meer gedaan op de Dam in Amsterdam. Ook lokale gemeenten hebben een eigen programma waarbij inwoners welkom zijn. De herdenking in Amsterdam is live te volgen op televisie. Vanaf 19.00 zijn de koning en koningin aanwezig op de Dam waar zij, na een presentatie, een krans neerleggen bij een monument, namens alle Nederlanders. Klokslag 8 uur is alles en iedereen stil voor twee minuten. Vanaf radio en televisie komt geen geluid. Kerkklokken worden stilgehouden en ook treinen worden twee minuten lang buiten gebruik gehouden.

Verstoringen

Een onderwerp van gesprek over de Dodenherdenking blijft toch wel wie er precies herdacht worden. In eerste instantie waren dit alleen de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar door dit uit te breiden naar andere oorlogen en nationaliteiten, vallen ook de Duitse slachtoffers onder de nagedachtenis. Dit ligt bij veel mensen gevoelig en hier zijn dan ook in het verleden al meerdere opstanden tegen gevoerd waardoor de Dodenherdenking op 4 mei niet altijd vlekkeloos verloopt. Met name in 2010 toen er tijdens de twee minuten stilte een verwarde man op de dam begon te roepen en schreeuwen brak er paniek uit onder de menigte. De koning en koningin werden snel in veiligheid gebracht, de man uit de menigte gehaald, maar ook het overig publiek wilde snel vertrekken. Dranghekken werden omvergeduwd en mensen raakte bekneld. Er vielen 63 gewonden.