Dierendag

Dierendag

Dierendag

Dierendag is een jaarlijks terugkerend evenement waarop dieren in het zonnetje worden gezet. Met name voor mensen met huisdieren is deze dag een uitgelezen moment om iets lekker voor het dier in huis te halen en ook op basisscholen wordt hier samen met de kinderen vaak aandacht aan besteed. Ook door dierenrechtenactivisten wordt deze dag gebruikt om extra aandacht te vragen voor de rechten en bescherming van dieren.

4 oktober Dierendag

Jaarlijks valt Dierendag op 4 oktober. De dag waarop het valt is dus iedere dag anders. Deze dag is gekozen omdat 4 oktober oorspronkelijk de feestdag was van Franciscus van Assisi. Deze Italiaan was een religieus man en aanhanger van de Katholieke Kerk. Hij Bekommerde zich over het lot van mensen en dieren, voornamelijk hen die niet voor zichzelf op konden komen. Hij stierf op 3 oktober 1226. De dag erna is hij na een processie door de stad begraven in Assisi. De dag van zijn begrafenis, 4 oktober, werd benoemd tot zijn feestdag.

Ontstaan van Dierendag?

Margaret Ford was in 1927 voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming. Op een dag in dit jaar ontving zij een brief uit Tsjechiƫ waarin een vrouw voorstelde om een dag speciaal uit te roepen ter ere van dieren. Ford had hier direct oren naar al snel werd de link met Franciscus van Assisi gelegd. De datum van vier oktober leek een uitgelezen dag om in teken te laten staan van de dieren. Zowel het initiatief als de datum werden goedgekeurd in mei 1929 en op 4 oktober 1930 was dan ook de eerste officiƫle dierendag een feit.

Dierendag in Nederland

Ook in Nederland werd op 4 oktober 1930 de eerste dierendag gehouden. Zo werden er deze dag veel artikelen in kranten geplaatst over mensen en dieren en hun verhoudingen tot elkaar. De populariteit rondom Dierendag is blijven toenemen en voornamelijk mensen met huisdieren geven deze dag extra aandacht aan hun dier en bieden lekkernijen aan. Ook op veel scholen wordt er aandacht aan besteed. Er wordt met leerlingen gesproken over het belang van dieren en over hoe zij behandeld worden. Op sommige scholen worden leerlingen zelfs aangemoedigd om deze dag hun huisdier mee naar school te nemen.

Dierenactivisme

In de afgelopen decennia zijn er ook steeds meer dierenactivisten actief. Ook zij grijpen dierendag aan om extra aandacht te vragen over het lot en leed van dieren overal ter wereld. Er worden demonstraties georganiseerd en betogen geschreven welke op Dierendag tot uiting komen.