Coming Out Day

Coming Out Day

Coming Out Day

Coming Out Day is een redelijk nieuw evenement in Nederland welke is overgewaaid uit Amerika. Op deze dag staan homoseksuelen, lesbiennes, transgenders en biseksuelen centraal die openlijk voor hun gevoelens willen uitkomen. Jaarlijks vinden op 11 oktober diversen activiteiten plaats door heel Nederland.

Ontstaan

Coming Out Day is in 1988 opgericht in de Verenigde Staten door Robert Eichberg en Jean O’Leary. Robert overleed in 1995 aan complicaties van aids en werkte daarvoor als psycholoog. Jean was een openlijke lesbienne. Ze werkte als politiek leidster in New York en kwam lange tijd op voor de rechten van homoseksuelen. Op tegenstanders wilden Robert en Jean niet negatief reageren, dit zou volgens hen te voorspelbaar zijn. Ze besloten daarom een dag te organiseren waarop juist de positiviteit omtrent het ‘uit de kast komen’ centraal stond. Op 11 oktober 1987 was er een grote politieke opstand geweest in Washington omtrent de rechten van homoseksuelen en lesbiennes. Robert en Jean besloten dan ook dat de beste datum voor Coming Out Day 11 oktober zou zijn. Sindsdien vindt Coming Out Day jaarlijks plaats in de Verenigde Staten.

Coming Out Day in Nederland

Aangespoord door het Amerikaanse succes werd in 2009 ook in Nederland de eerste Coming Out Day voor het eerst georganiseerd. Ronald Plasterk, toen nog minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, riep, ook naar Amerikaans voorbeeld, 11 oktober uit tot Coming Out Day. Hoewel in Nederland ook al een aantal andere activiteiten door en voor homoseksuelen worden georganiseerd, worden deze centraal in één stad gehouden. Coming Out Day is daarmee van een iets andere orde, doordat op deze dag er allemaal verschillende activiteiten georganiseerd worden door heel Nederland. Deze activiteiten worden gecoördineerd door COC Nederland.

COC Nederland

COC Nederland staat voor Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit COC. Opgericht in 1946 als belangenorganisatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, wijzigde in 1949 de naam naar Cultuur- en Ontspannings Centrum, hier komt dan ook de afkorting COC vandaan. Sindsdien is de naam nog een aantal keer aangepast, maar sinds 1971 heeft de organisatie de huidige naam gehandhaafd. Met 8000 leden worden er activiteiten georganiseerd en voorlichtingen gegeven.

Roze maandag en Gay Pride

Andere activiteiten die als doel hebben de homoacceptatie in Nederland te vergroten zijn De Amsterdam Gay Pride sinds 1996. Ook roze maandag is een evenement voor homoseksuelen, biseksuelen, lesbische vrouwen en transgenders. Deze vindt jaarlijks plaats op de maandag van de Tilburgse Kermis.