Carnaval

Carnaval

Carnaval

Carnaval wordt in Nederland vooral in Noord-Brabant en Limburg gevierd. Gedurende vijf dagen verkleden mensen zich en gaan gezamenlijk naar het café waar vooral veel bier gedronken wordt. In enkele steden wordt Carnaval ook wel Vastenavond genoemd, wat verwijst naar de oorsprong. Carnaval is namelijk bedoeld als periode voor het vasten. Het valt altijd rond februari en maart, maar niet jaarlijks op dezelfde datum. Dit heeft er namelijk mee te maken dat de vastenperiode, de tijd na carnaval 40 dagen duurt en eindigt met Pasen. Carnaval valt dus jaarlijks 40 dagen voor Pasen, alhoewel maar weinig mensen die 40 dagen ook daadwerkelijk vasten.

Oorsprong van Carnaval

Carnaval begint op de elfde van de elfde; 11 november, maar traditioneel duurde het feest van zondag tot dinsdagavond. Een tijd om nog even alles te eten en te drinken, zodat men verzadigd aan het vasten kan beginnen. Het is een christelijk feest, waarbij voorheen voornamelijk het vasten werd benadrukt. Dit zou symbool staan voor de 40 dagen die Jezus volgens het Nieuwe Testament vastte in de woestijn. Voor het vasten werd er op dinsdag ook al het vet uit huis gehaald. Dit zou tijdens de vastenperiode bederven, dit werd zo veel mogelijk opgebruikt. De woensdag na carnaval heet Aswoensdag, dit is de eerste dag van het vasten.

Gebruiken tijdens carnaval

Carnaval wordt niet overal in Nederland gevierd. Voornamelijk in het zuiden van het land. Hier zijn de gebruiken onderling ook weer erg verschillend. Zo worden in Noord-Brabant alle dorpen en steden anders genoemd. Ook worden de steden, in de dagen van carnaval, symbolisch overgedragen. De burgemeester overhandigd voor vijf dagen de sleutel van de stad of het dorp aan prins carnaval, deze vrijwilliger is verkozen en kan jaarlijks wisselen. In veel dorpen en steden wordt er ook één dag tijdens carnaval gekozen om een optocht te rijden. Dit is een evenement in de middag, waarin verschillende carnavalsverenigingen hun wagen tonen. Direct na carnaval beginnen de meeste verenigingen alweer met het bedenken en maken van de wagen voor volgend jaar. Tijdens een optocht doen vaak ook kleinere groepen mee. Deze kunnen vaak op kortere termijn nog iets bedenken en sluiten daardoor vaker aan bij het motto wat dat jaar in die stad het onderwerp van carnaval is. Dit motto wordt ook op elf november bekend gemaakt.

Andere landen

Niet alleen in Nederland viert men carnaval, ook in andere landen als België, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk wordt carnaval gevierd. Erg bekend is natuurlijk de carnaval in Brazilië waar jaarlijks een uitgedorste menigte de straat op gaat tijdens de carnavalsparade.