1 April

1 April

1 april

1 april is de dag om grappen met elkaar uit te halen. Het valt ieder jaar op dezelfde datum en is niet zozeer een feestdag, maar wel een dag waar in Nederland en andere landen aandacht aan besteed wordt. Maar waar komt deze traditie vandaan? En waaruit bestaat een goede 1 aprilgrap?

Waar komt 1 april vandaan?

Er zijn verschillenden theorieën over het ontstaan van de traditie rondom 1 april. Een voor de hand liggende theorie is dat het zijn oorsprong vindt tijdens het wijzigen in de Gregoriaanse kalender. Voor deze tijd werd het nieuwe jaar ingeluid op 1 april, met het aanpassen van de kalender, wat gebeurde in 1582 verschoof deze datum naar 1 januari. Enkelen weigerden deze nieuwe kalender te volgen of vergaten dat 1 januari de nieuwe datum was voor het nieuwe jaar. Zij ontvingen daarop een uitnodiging om een feestje te vieren op 1 april, terwijl dit feest in werkelijkheid al op 1 januari gevierd was. In de loop der tijd groeide dit uit tot het in meerdere vormen en varianten in de maling nemen van vrienden en familie op 1 april. Aangezien ook al voor het invoeren van de Gregoriaanse kalender bronnen bestaan waar naar 1 april grappen wordt verwezen is het echter ook waarschijnlijk dat dit al eerder bestond. In Frankrijk werd vanaf de 5e eeuw al het feest van de zotten aan het begin van ieder jaar gevierd. Een theorie is dan ook dat hier de oorsprong van 1 april ligt. Andere theorieën zijn ook weer te weerleggen door aan te merken dat de bron hiervan ook zomaar een 1 aprilgrap had kunnen zijn. Het is dus lastig vast te stellen hoe deze traditie precies ontstaan is.

1 april in andere landen

Ook in andere landen worden op 1 april grappen uitgehaald met familie, vrienden en bekenden. Vaak geven ze hier dan ook een ludieke naam aan de dag. Zo wordt het in Frankrijk aprilvis genoemd en in Engeland aprils dwazen dag. In Rusland noemen ze het zelfs de dag van de dommerik.

Wat is een goede 1 aprilgrap?

Een 1 aprilgrap is niet bedoeld om iemand te kleineren, het is een ludieke manier om iemand in de maling te nemen. Je hoeft er natuurlijk niet aan mee te doen, geforceerde grappen zijn vaak het minst succesvol, maar heb je een leuk idee dan kan je deze altijd op 1 april uitproberen natuurlijk. Zelfs het journaal heeft hier in het verleden al een aantal keren aan meegedaan. Zo meldde het journaal in 1969 dat er strengere controle zou komen op zogenaamde zwartkijkers, dit zijn personen die hun kijk- en luistergeld niet betaald hadden. De controle zou gebeuren door middel van scanners, controleurs zouden de komende weken huis aan huis gaan, maar de scanner kon ontweken worden door het televisietoestel in aluminiumfolie te wikkelen. De volgende dag was al snel al het aluminiumfolie uitverkocht en werd bij het journaal ’s avonds bekend gemaakt dat dit een 1 april grap betrof.